Iedereen wil zich veilig voelen. Jij bent daar vast geen uitzondering op. Veilig op straat, veilig in je huis en veilig op je computer — of dat nu een Mac, iPad of zelfs iPhone is.
Misschien is het wel een reden geweest om een Apple te kopen zelfs: dat veilige gevoel, de belofte dat er geen virussen, spyware of andere enge zaken zijn.
Toch kom je er al snel achter dat er ook voor de Mac bedreigingen bestaan. Gegevens die gestolen worden via phishing e-mails; Macs, iPhones en iPads die volledig op slot worden gezet met een wachtwoord waar je voor moet betalen; dieven die al je bestanden kunnen inzien (inclusief foto’s, financiële gegevens en e-mail)…
Het zijn helaas realistische gevaren, ook als je Apple-apparatuur gebruikt.
Gelukkig kun je je ook beveiligen tegen deze zaken. Daar heb je geen dure software voor nodig (hoewel je wel het antwoord op de populaire vragen Heb ik een virusscanner nodig? en Heb ik een firewall nodig? zult ontdekken), maar vooral de juiste instellingen op je computers.
Alles wat je daar voor moet weten leer je in deze cursus, die onderdeel is van de Apple Coach Academie.
Wil je nu gelijk zorgen dat je voortaan veilig bent op je computer? Klik hier.
Eerst nog wat meer weten? Lees dan gerust verder.
Hackers zijn overal
Cyber-criminelen, hackers, computer-criminelen, mensen die computervredebreuk plegen, of misschien wel "stelletje schoften" — hoe je ze ook wilt noemen, hackers zijn overal.
Het is niet leuk, maar helaas wel waar.
Net als "gewone" inbrekers natuurlijk. Maar waar je je huis misschien hebt gekozen op een veilige locatie, er een hek om heen zet, camera’s ophangt, een goed slot laat plaatsen, en misschien wel een waakhond hebt, is het digitaal een stuk lastiger.
Tenzij je geen internet gebruikt op je computer, ben je al snel vatbaar.
En wat te denken van de online accounts die je hebt? Of het nu je e-mail is, je bank, of zelfs je Facebook- of WhatsApp-account… Ze willen alles van je weten, en als het even kan, van je stelen.
De meeste mensen weten niet wat ze hier tegen moeten doen. En dat is logisch ook.
Je bent hier niet mee opgegroeid
Tenzij je een stuk jonger bent dan ik, ben je waarschijnlijk niet opgegroeid met regels omtrent digitale veiligheid.
Toen ik klein was leerde ik wel dat ik geen snoep aan moest nemen van een vreemde, en al helemaal niet "even mee moest lopen" omdat er chocola in zijn busje zou liggen.
Dat werd me enorm duidelijk gemaakt voor ik voor het eerst "alleen" buiten mocht spelen.
Maar digitale veiligheid? Dat was er helemaal niet in mijn tijd. Het gevaar was er ook niet.
En een grote kans dat dat er ook niet was toen jij jong was, en de regels leerde. Je hebt geleerd je deur op slot te doen; om de sleutel niet onder de deurmat te leggen; en niet bij een vreemde in een busje te stappen.
Maar op internet doen we deze dingen alsnog, omdat niemand geleerd heeft wat er moet gebeuren.
Ja, natuurlijk zijn er virusscanners en firewalls, en misschien heb je zelfs een VPN.
Maar veel van die maatregelen zijn niets waard als je je sleutel met een touwtje aan de buitenkant van de voordeur hangt — handig voor als je weer thuiskomt, dan kun je er gelijk weer in. Maar ook handig voor de inbreker…
Grootste gevaar voor digitale veiligheid? Onwetendheid
Voor de duidelijkheid: het is logisch dat je die dingen niet weet.
Want als niemand het je vertelt, hoe moet je het dan weten?**
Probeer op internet maar eens zelf goede informatie te vinden over dit onderwerp. Bijna alles is gesponsord, en iedereen probeert je bang te maken over cookies (zijn niet gevaarlijk) en andere gevaren die niet bestaan.
Maar tegelijkertijd zijn er de dingen die wél echt belangrijk zijn — zoals een manier om goede wachtwoorden te hebben die je daadwerkelijk kunt onthouden — waar je dan weer weinig over hoort.
Het is voor een groot deel ofwel sensationele bangmakerij, of geschreven voor über-nerds, die zelf geblinddoekt een computer in elkaar kunnen zetten en jou er mee kunnen hacken in 2 minuten. 🤓
Deze cursus is voor jou als jij wél wilt weten wat er daadwerkelijk toe doet, maar níet een super-nerd bent. (Gelukkig voor jou ben ik wel een ontzettende computer-nerd, dus begrijp ik al die technische dingen wel, en kan ik vervolgens uitleggen wat er toe doet. 😉)
Alleen wat nodig is om jou veilig te houden
Niet om op te scheppen, maar … Ik weet heel veel van Apple, en van digitale veiligheid.
(En om je gelijk maar te laten zien dat ik dat niet zeg om arrogant te zijn, zal ik je ook heel bescheiden vertellen dat ik heel weinig weet van onder andere: koken, varen, de meeste sporten, dansen, muziekinstrumenten bespelen, en kunst. Houd me niet altijd tegen om die dingen te doen, maar ik ben er zeker niet goed in.)
Het gevaar als je ergens veel van weet, en die kennis dan gaat delen, is dat je gelijk alles wilt vertellen aan iemand.
Dus één van de dingen waar we enorm veel tijd in gestopt hebben: deze cursus terugbrengen naar de dingen die er toe doen om jou veilig te houden.
Ik ga er van uit dat je niet de president van je land bent, en er dagelijks honderden gerichte digitale aanvallen op jouw persoon zijn.
Als dat wel zo is raad ik je aan om heel specifiek een team in te huren dat zich 100% focust op jouw veiligheid.
Maar net als je in het echte leven waarschijnlijk geen team van bodyguards nodig hebt, hoef je je digitaal ook niet volledig in te bouwen.
Je moet wel veilig zijn.
Dus in deze cursus leer je de belangrijkste dingen. De echte essentie van wat nodig is.
Wat je hier leert: goede gewoontes
In de praktijk betekent dat vooral dat je goede gewoontes leert.
Dingen die je als een gewone computer-gebruiker, een normaal mens zou ik haast willen zeggen, gewoon kunt doen. Ook als je jezelf misschien omschrijft als "digibeet".
Zo leer je kinderliedjes gebruiken om te voorkomen dat iemand je gegevens steelt; phishing-aanvallen te slim af te zijn met één simpel trucje; en je privacy te behouden, net zo simpel als je gordijnen dicht te doen.
Ben je er klaar voor?
Word nu lid, en volg direct de cursus.
Nog even over de Academie
Deze cursus is onderdeel van de Apple Coach Academie.
De Apple Coach Academie is een initiatief van mij, Martijn Engler, om zo veel mogelijk mensen te helpen alles uit hun Mac, iPhone, en iPad te halen.
Daarom hebben we nu 80 cursussen in de Academie, en voegen we nog regelmatig nieuwe cursussen toe.
Eén van de cursussen is deze, over Veiligheid & Privacy.
Maar we hebben ook cursussen over bijvoorbeeld…
- de basis van de Mac, iPhone en iPad;
- het gebruik van iCloud, je eigen video’s maken met iMovie;
- bestanden organiseren;
- een basis-cursus voor de Mac;
- een basis-cursus voor de iPhone en iPad;
- foto’s organiseren en bewerken met Foto’s;
- een goede backup-strategie zodat je je geen zorgen hoeft te maken;
- over programma’s en apparatuur die niet direct van Apple zijn, zoals CleanMyMac X en het gebruik van een NAS;
- en nog veel meer.
Wil jij ook toegang tot alle cursussen? Klik hier om direct te starten.
Momenteel word je lid van de Apple Coach Academie voor slechts € 9,95 per maand. Natuurlijk kun je ieder moment opzeggen, zonder een opzegtermijn, of allerlei gedoe.
Als je er klaar mee bent, ben je klaar. Dat is gewoon prima.
Maar met zoveel handige cursussen over het gebruik van je Apple blijf je misschien wel een tijdje… 😉